Pärast stoomi paigaldamist tekib enamusel patsientidest küsimus, kuidas edasi. Meedikute vastus neile on: „Süüa tuleb mitmekesiselt ja tasakaalustatult ning lähtuda enda vajadustest!“
TEKST Marita Saar / Ajakiri Võimalus / 2019
See tähendab, et kindlaid retsepte, mis kõigile stoomikandjatele ühtmoodi sobiksid ja toimiksid, ei ole olemas, kuna organismid on erinevad. Kui toitusid ka enne lõikust tervislikult, on muutused menüüs minimaalsed. Siiski on hea teada, et mõned toiduained ja joogid võivad tekitada väljaheidete suuremat kogust ja vedelamat või tahkemat olekut ning gaase.
Mõned inimesed on leidnud, et väljaheidete kogus suureneb ning tekivad gaasid ja lõhnad, kui nad on söönud muna, kapsast, sibulat või šokolaadi, või kui nad on joonud õlut või gaseeritud jooke. Teiste jaoks võivad probleeme tekitada kiudainerikkad toiduained, seda eriti vahetult pärast operatsiooni. Gaase põhjustavad sagedamini herned, oad ja leib. Ka kiuliste köögiviljadega nagu näiteks spargel, seened, ananass ja brokoli tasub olla ettevaatlik, sest need võivad põhjustada seedehäireid.
Ka sellised toidud nagu pasta ja riis või banaanid võivad anda ootamatu reaktsiooni ning vahel võib ka toidu kõrvale joodud vein seedeprotsesse ettearvamatult mõjutada. Olenevalt olukorrast tuleb seega leida oma organismile sobivaimad koostisained. Seejuures ei tasu karta toite, mis varasemalt meeldisid – nende mõju teadasaamiseks tuleb lihtsalt esialgu proovida väiksemaid koguseid.
Toitumisreeglid stoomikandjatele
- Toitumine peab olema mitmekülgne.
- Kinni tuleb pidada kindlatest söömisaegadest.
- Toitu tuleb korralikult närida, sest seedimine algab suust.
Kes soovib oma menüüd millegi uuega rikastada, leiab loodetavasti inspiratsiooni juuresolevatest retseptidest. Need pärinevad Rootsi stomistide kokaraamatust “For people with other exits“, mille väljaandmist on teiste seas toetanud ILCO (Rootsi Stoomi Assotsiatsioon), Stockholmi Danderydi haigla, ConvaTec jpt.
Kiire Läätsesupp
- 4 puljongikuubikut
- ½ tuubi tomatipüreed
- 2-3 sidrunit
- 2 porgandit
- 2 kartulit
- ½ sibulat või porrut
- 1 l (4 tassi) vett
- 3 dl punaseid läätsi
- Soola, pipart
- Kreeka jogurtit (serveerimiseks)
Valmistamisjuhend
- Pane puhtasse potti vesi, sega hulka puljongikuubikud ja tomatipüree.
- Lisa viilutatud porgandid ja parajateks tükkideks lõigatud kartulid.
- Keeda umbes 10 minutit, kuni köögiviljad on pehmed.
- Lisa läätsed ja sidrunite mahl (kui leem tundub liiga happeline, vähenda sidrunite kogust).
- Hauta veel 10 minutit, suppi vahepeal segades.
Serveeri suppi värske leiva ja Kreeka jogurtiga.
Parim Hommikupuder
Portsjon: 1
Koostisosad
- 1 dl (½ tassi) kaerahelbeid
- 2 dl (¾ tassi) piima
- 1 kühvel vaniljemaitselist valgupulbrit
- 1 sl purustatud linaseemneid
- 1 sl päevalilleseemneid
- Maitse järgi kaneeli
- 1-3 dl (½-1 tass) marju (maasikaid, vaarikaid, mustikaid)
Valmistamisjuhend
- Sega kausis piim, valgupulber ja kaneel.
- Lisa ülejäänud koostisosad ja sega läbi.
- Vala peale marjad ja pane kauss ööseks külmkappi.
- Hommikul ärgates on puder valmis. Enne serveerimist lisa veel natuke piima – vajadusel laktoosivaba või taimset.
Naudi tervislikku ja maitsvat hommikusööki, mis hoiab sind energilisena kogu hommiku!
Omlett Avokaado ja Tomatitega
Portsjon: 1
Koostisosad
- ½ avokaadot
- ½ tomatit
- 2 muna
- 1 dl (¾ tassi) riivitud juustu
- Näpuotsaga soola ja pipart
- 50 g rohelist ja punast paprikat
- 2 sl toidukoort
- 2 sl võid või küpsetamiseks sobivat rapsiõli
Valmistamisjuhend
- Koori, lõika ja tükelda avokaado suurteks tükkideks.
- Lõika tomat ja paprikad väikesteks tükkideks.
- Klopi munad lahti, lisa koor, sool ja pipar ning sega läbi.
- Kuumuta pannil või või õli ja vala sellele munasegu.
- Sega paar korda hoolikalt, et munasegu hakkaks küpsema.
- Pane peale avokaado, tomati ja paprika tükid ning puista kõige peale riivjuust.
- Küpseta, kuni omlett on stabiilne, ent siiski pisut kreemjas.
Serveeri omletti meelepärase salatiga. Vajadusel asenda koor ja või laktoosivaba versiooniga.